Koopkracht van jongeren blijft maar dalen

Om over dit onderwerp te praten, is het handig om even uit te leggen wat koopkracht is. Koopkracht geeft aan hoeveel een gemiddeld huishouden kan kopen. Dit wordt berekend via groepen huishoudens, bijvoorbeeld alleenstaanden of gepensioneerden. Je hoort vaak koopkracht in combinatie gaan met inflatie. Dit komt omdat als de inflatie stijgt, er een daling is van de koopkracht. Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. Bij een hoge inflatie wordt het spaargeld van mensen minder waard.

Overgaan naar huurwoningen
Bijna twee derde van de woningzoekenden zijn jongeren van 18 tot 35 jaar. Voor deze groep mensen is het erg lastig om een huurwoning te vinden. Huurprijzen en inkomenseisen zijn te hoog en de wachtlijsten zijn te lang. Jongeren zoeken vaker een naar huurwoning, omdat een koopwoning vinden nog moeilijker is.

Waarom hebben jongeren zo weinig koopkracht?
De koopkracht van jongeren is erg laag op dit moment. Dit komt omdat jongeren over het algemeen het minimumloon verdienen, of zelfs minder. De leeftijdsgroep van jongeren tot 25 jaar verdient gemiddeld per maand 1.175 euro. De jongeren van 25 tot en met 34 jaar verdienen gemiddeld 2.517 euro per maand (cijfers van het CBS uit 2020, deze bedragen kunnen in 2022 iets hoger zijn). Dit lijkt misschien nog prima, maar het modaal salaris is op dit moment net iets boven de drieduizend euro. Jongeren verdienen dus veel minder.
Jongeren hebben ook vaak last van inkomenseisen. Een inkomenseis is een bepaald bedrag aan vast inkomen dat een verhuurder vraagt van de potentiële huurder. Even een voorbeeld: je hebt bijvoorbeeld een huurwoning gevonden met een huur van 500 euro per maand. De inkomenseis is drie keer de huur (bruto). Dan moet je dus 3 x 500 euro per maand als bruto-inkomen hebben. Dit zou dan 1.500 euro zijn. De inkomenseis kan ook nog eens verschillen per verhuurder. Bij sommige verhuurders kan de inkomenseis wel oplopen tot vijf keer de huur. Zo is het dus vrijwel onmogelijk om als jongvolwassene aan een huurwoning te komen.

Oplossingen voor dit probleem
Het zou natuurlijk fijn zijn als verhuurders niet met belachelijke inkomenseisen komen. Dit zou al een hele hoop schelen voor jonge huurders. Ook kunnen gemeentes inspelen op dit probleem. Zo kunnen gemeentes meer betaalbare huisvestigingen voor jongeren laten bouwen.
Het minimumloon verhogen kan ook een oplossing zijn. Het kabinet heeft besloten om in het jaar 2023 het minimumloon te verhogen. Eerder was dit rond de 10 euro. Nu is het verhoogd naar €12,40 bruto per uur bij een 36-urige werkweek.

Categories:

Tags:

Comments are closed